Hľadanie elixíru dlhovekosti by mohlo začať práve na Sardínii. Na tomto nádhernom ostrove existujú miesta, kde obyvatelia často dosahujú a prekračujú vek 100 rokov. Významnou súčasťou ich stravy ako jeden z faktorov ovplyvňujúcich dlhovekosť je olivový olej.
Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili naozaj olivový olej, ktorý je pravý.
Tak ako olivový olej tak aj apulska majolika je príbeh tradície, kvality a remeselníckej výroby. Príbeh, ktorý je v Oilalà spojený s ďalšou rovnako vzácnou a tisícročnou apulskou tradíciou: extra panenským olivovým olejom Coratina a Peranzana.
Apulská majolika je kráľovnou glazovaných keramík s veľmi dlhoročnou a vzácnou tradíciou.
Hlina sa rodí zo Zeme a z tej istej Zeme pochádza aj olivovník: životodarná sila nášho extra panenského olivového oleja, kde všetko vzniká a dostáva život. Starodávne spojenie medzi majolikou a apulským extra panenským olivovým olejom teda začína v Zemi a uchováva sa v rukách celých rodín, ktoré s nesmiernou láskou a vďačnosťou odovzdávajú z generácie na generáciu umenie ručnej tvorby.
Okrem toho, že olivovníky poskytujú hlavný prvok stredomorskej stravy, olivový olej, a majú vysokú kultúrnu hodnotu, olivovníky majú výnimočnú a možno málo známu environmentálnu hodnotu.
Olivový olej – tradícia verzus moderná technológia. Tento článok zdôrazňuje, že hoci tradícia výroby olivového oleja často nesie so sebou konotácie kvality, nie vždy zaručuje lepšie výsledky, najmä v kontexte výroby extra panenského olivového oleja. Porovnáva tradičnú metódu, ktorá používa žulové mlynské kamene a lisy, s modernou metódou nepretržitého cyklu, ktorá využíva techniky studeného lisovania.
Chcete sa dozvedieť ako vplýva biodiverzita na extra panenský olivový olej? Jedným z dôležitých faktorov ovplyvňujúcich vlastnosti extra panenského olivového oleja je ráz krajiny, v ktorej sa pestujú olivovníky.
Extra panenský olivový olej je výborným doplnkom stravy, ktorý môže priniesť mnoho zdravotných výhod, ak sa konzumuje ako súčasť vyváženej a zdravej stravy. Zdravé zložky olivového oleja sú polyfenoly. V tomto článku sa dozviete akými metódami sa polyfenoly merajú a aké sú zdravotné účinky olivového oleja.
V oblasti extra panenského olivového oleja existuje mnoho mýtov a falošných presvedčení. Mnoho ľudí stále verí v tvrdenia, ktoré nie sú podložené faktami, čo vedie k chybám pri výbere. Preto dnes chceme objasniť niektoré z najbežnejších omylov a pomôcť vám lepšie pochopiť extra panenský olivový olej (EVOO).
Nedávno sa v olejárskom svete objavili správy o sfalšovanom extra panenskom olivovom oleji, čo vyvolalo medzi spotrebiteľmi obavy. Tieto správy len zvyšujú oprávnenú starosť spotrebiteľov a zároveň upozorňujú na výzvy, ktorým čelíme my, odborníci v olejárstve, pokiaľ ide o integritu a dôveru. O tom ako rozoznať kvalitný extra panenský olivový olej od toho falošného sa dozviete v tomto článku. Budete tak vedeť ako sa vyvarovať kúpe nekvalitného olivového oleja.
Môžem použiť extra panenský olivový olej na vyprážanie? Najčastejšie kladená otázka týkajúca sa varenia s olivovým olejom. V tomto článku sa dozviete aká je pravda 😋